Gıda Bilimi

  • Yazıtipi boyutunu arttır
  • Varsayılan yazıtipi boyutu
  • Yazıtipi boyutunu azaltır

Nevşehir'de kaçak et kesimine karşı denetimler sıklaştırılacak

e-Posta Yazdır PDF

Nevşehir'de kaçak et kesimi yapanlara karşı denetimlerin artırılacağı ve yakalananlara karşı yasal işlem yapılacağı belirtildi.

Nevşehir'de Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü'nde görevli veteriner hekimler ve mezbahane temsilcilerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. İl Tarım Müdürü Ahmet Şahin başkanlığında yapılan toplantıya Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Abdulkadir Sevimli, Kontrol Şube Müdürü Okan Yılmaz, Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekimler, İl Merkezi, Avanos, Derinkuyu, Hacıbektaş, Kozaklı ve Ürgüp ilçelerinde mezbahane temsilcileri, mezbahane sorumlu veteriner hekimleri katıldı.
İl Tarım Müdürü Ahmet Şahin toplantıda yaptığı konuşmada, sağlıklı ve güvenilir gıda kapsamında sağlıklı ve hijyenik etin mutlaka veteriner hekim kontrolünden geçmesi gerektiğini ve bu hususta bilhassa mezbahanelerde çalışan veteriner hekimlere büyük sorumluluk düştüğünü ifade etti. Hayvanlardan insanlara bulaşan hayvan hastalık ve zararlıları ile mücadele kapsamında İl Tarım Müdürlüğü'nün yetkili olduğunu anımsatan Şahin, kanunla verilen yetkilerin kullanılması konusunda asla bir tereddüt gösterilmeyeceğini söyledi. Mezbahaneye getirilen hayvanların belgeli, kulak küpeli ve kayıt sistemine mutlaka kayıtlı olmasına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Şahin hasta, sağlıksız ve belgesiz hayvanların kesilmemesi gerektiğini vurguladı.

Kaçak kesim yapmak isteyenleri uyaran Şahin, "Bunlara asla taviz verilmeyecek. Kaçak kesim yapan kasap, restoran ve işletme sahiplerine yönelik denetim ve kontrol hizmetlerine daha yoğun bir şekilde devam edilecek. Usulsüz ve kaçak kesim yapan kişilere yönelik olarak 5 bin 179 sayılı gıda kanunu kapsamında yasal işlem yapılaca." sözlerini kaydetti. İl Müdürü Ahmet Şahin şunları söyledi: "Kaçak hayvan kesimleriyle mücadele kapsamında başta hayvan pazarlarının denetlenmesi gerekiyor. Bunun için de ilimize komşu Yozgat, Kayseri, Kırşehir, Aksaray ve Niğde yöneticileriyle temasa geçeceğiz. Kesinlikle hayvan pazarlarına kayıtsız, küpesiz ve menşe şahadetsiz hayvanların kabul edilmemesi gerekiyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca ülke genelinde sığır cinsi hayvanların kayıt ve takibi için TURKVET adlı online veri tabanlı olarak hizmet veren bir sistem bulunuyor. Hayvansal üretim işletmelerinde bulunan ve doğan her hayvan bu sisteme kayıt ediliyor. Bir işletmeden hayvan sevkiyatı ve kesim amacıyla mezbahaneye sevk edilen hayvanların kesimlerinden sonra mezbaha sorumlusu veteriner hekimlerce sisteme kayıtlı olan ve kesilen hayvanların mutlaka kayıtlarının düşürülmesi gerekiyor."

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Üye Girişi

Translate


Son Tartışmalar

Daha Fazla Başlık »

Forum İstatislikleri

  • Total Users: 7720
  • Latest Member: cocaInvonoBab
  • Total Posts: 5526
  • Total Topics: 2836
  • Total Sections: 58
  • Total Categories: 11
  • Today Open: 14
  • Yesterday Open: 0
  • Today Answer: 0
  • Yesterday Answer: 0