Gıda Bilimi

• Yazıtipi boyutunu arttır
  • Varsayılan yazıtipi boyutu
  • Yazıtipi boyutunu azaltır
Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanıcı Adı Şifre: Beni hatırla

Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu Taslağı
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
  • Sayfa:
  • 1

BAŞLIK: Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu Taslağı

Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu Taslağı 27 Ara 2007 08:35 #1056

• ruhsan
  • Moderator
  • Gönderiler: 990
  • 
Bu Başlık, İçerik Tartışmasıdır: Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu Taslağı

5179 sayılı Gıda Kanunu ile kıyasladığınızda yeni Kanun (ki tek başına artık gıda kanunu diyemeyiz!) Talimat gibi hazırlanmış, taklit ve tağşiş gibi konularda açıklama getirmesi, cezalarda kademe olayının olması ve mesai dışı çalışmalar, Bakanlığının gelir kaynaklarına değinilmesi güzel olmuş ama veterinerlik hizmetleri ile birleştirilmesi gerekiyor muydu yada bunun getirdiği faydalar ne olacak düşünmek lazım!
özellikle 5179 gibi 10 sayfalık nispeten daha basit bir Kanunun uygulanmasında yaşanan sıkıntılardan sonra yeni Kanun sonrası çıkarılacak yönetmeliklerin çok dikkatli hazırlanması gerekiyor...

Ruhşan ÖZDEMİR ÇİFCİ
Gıda Mühendisi

Cvp:Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu Taslağı 27 Ara 2007 22:11 #1064

• Akdeniz
  • Moderator
  • Gönderiler: 454
Henüz içerik olarak ayrıntılı olarak inceleyemedim ama ilk gözden geçirmemde yerini aldığı kanunlara göre biraz daha hafif gibi görünüyor....
Bu yeni Kanun 3285 sayılı hayvan sağlığı ve zabıtası kanunu, 1734 sayılı Yem Kanunu ve 5179 sayılı gıda kanununun yerine geçecek... Ayrıca 5393 ve 5215 gibi belediye kanunlarında da belediyeye verilen gıda denetim yetkilerini tekrar Bakanlığa veriyor.

İnceledikten sonra kanunla ilgili ayrıntılı bir yorum yazısı hazırlamayı düşünüyorum...Dileyen arkadaşlar yine burdan ulaşabilirder daha sonra...
Özel mesaj veya site iletişim bölümünden gelen yardım ve destek mesajlarına cevap vermiyoruz!!!
Lütfen sorularınızı foruma yazın

Üretim izinleri ve sorumlu yöneticilik ile ilgili tüm sorularınız için:
http://uretimizni.net

Cvp:Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu Taslağı 28 Ara 2007 02:46 #1072

• alex
  • Platin Gıdacı
  • Gönderiler: 259
Üç ayrı Kanunu birleştirmenin amacı ne bunu merak ettim ben, avrupa birliği ülkelerinde veterinerlik ve gıda hizmetleri birlikte yürütülüyor bu doğru ama Türkiyede bunu yapan taşra teşkilatında her ne kadar aynı tarım il müdürlüğü olsada şubeleri farklı, biri hayvan sağlığı diğeri kontrol şube, ve bu iki şubenin çalışma konuları çok fazla içiçe değil, açıkcası ben de yem de dahil olmak üzere üç ana kanunun birleştirilmesini sağlıklı bulmadım,

Cvp:Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu Taslağı 30 Ara 2007 08:04 #1086

• Mecz
  • Bronz Gıdacı
  • Gönderiler: 26
AB'den aldığımız direktifler doğrultusunda. Burada 3 kanun yok. sadece Veteriner ve Gıda olayı var. Kanun tam incelendiğinde çok yenilikler var. Ayrıca 6 sayfa Veterinerlik ile ilgili yazılmış yazılar var ama gıda ile sadece 4 sayfa. Ne kadar önemli imiş bu hayvan hastalıkları ve onlarla mücadele. Yalnışın en büyüğü başların Veteriner olması. Daha doğrusu objektif olamamaları. Avrupada %88 Hayvansal ürünler var. Onlarda Veterinerlerin incelemeleri bu olayları aldıkları iyi eğitimlerle belkide Ok ama bizde % 10 - % 11 Hayvansal ürün var. Tam tersi yani. Ama illaki de AB ise sonuç bu. İl Müdürlüğüne toplantıya gelen Alman Vet. Hek. Üretim izni olayını duyunca oda ne dedi? Gülmekle yetindi sadece. Herşey insanın düşüncesinde bitiyor. Sen günde 10 kanunda çıkartsan içinde olmadıktan sonra boş.

Cvp:Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu Taslağı 02 Oca 2008 22:24 #1102

• tanerakgun
  • Gümüş Gıdacı
  • Gönderiler: 50
alex rumuzlu arkadaşıma katılıyorum.3 kanunu yürürlükten kaldırıpda yerine bu şekilde tek bir kanun koymanın mantığı ne anlayamadım.Bu yeni kanun taslağının yaklaşık yarısı beni ilgilendirmiyor.İlgilendiren kısımlarda sanki 2. plandaymış gibi duruyor.Bu bana göre kanundan daha çok yönetmelik gibi duruyor (başlığına bakılınca).Taslak kanunun yaklaşık yarısını kaplayan veterinerlik hizmetleri ile ilgili kısımlar hernekadar güvenli gıdaya ulaşmak bakımından birbirinden çok bağımsız olmasada, insan sağlığı için gerekli olan güvenli gıdanın sağlanmasında sadece gıda ile ilgili bir kanun olsaydı (mevcut kanun gibi) çok daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Umarım kanun taslağı, bu hali ile yasalaşmaz.

Cvp:Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu Taslağı 03 Oca 2008 00:04 #1103

• aytan
  • Yeni Gıdacı
  • Gönderiler: 7
veterinerlik kanunu mu gıda kanunu mu belli değil bu ne biçim iştir anlamadım gitti.yakında gıda mühendislerini gıda fabrikalarına sokmamak üzere kanun da yapacaklar korkarım.

Cvp:Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu Taslağı 03 Oca 2008 04:21 #1105

• ruhsan
  • Moderator
  • Gönderiler: 990
arkadaşlar, Kanunda gördüğüm bazı eksikleri ve anlamadığım konuları sizlerle paylaşmak istiyorum;

1.Gıda Kodeksi ile ilgili 18. maddede \"gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerle ilgili taşıması gereken asgari teknik ve hijyen kriterlerinin belirlendiği gıda kodeksi hazırlanır\" denilmiş ancak burda pestisit ve veteriner ilaç kalıntıları, katkı maddeleri, gıdaya bulaşan zararlı maddeler, numune alma, ambalajlama, etiketleme, nakliye, depolama esasları ve analiz metotlarından bahsedilmemiş
2. 20. maddede \"Gıda ve yemde etiketleme ve izlenebilirlik, sunum ve reklam, tüketici haklarının korunması \" bahsedilirken gıda ile temas eden ambalaj malzemeleri atlanmış
yine aynı maddenin 1. bendinde etiketleme ile ilgili \"uygun şekilde etiketlenmek\" denilmiş neye ve kime göre uygun şekilde, 3. bendinde tüketiciyi yönlendirme ile ilgili açıklık getirilmemiş ki 5179 daki \"Gıda maddeleri ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin etiketlenmesi, reklam ve tanıtımı; sahte, yanıltıcı veya gıdanın karakterine, yapısına, özellikle doğasına, özelliklerine, bileşimine, miktarına, dayanıklılığına, orijinine, üretim metoduna göre hatalı bir izlenim yaratacak, gıdanın sahip olmadığı etki ve özelliklere atıfta bulunacak, tüm benzer gıda maddeleri ile aynı özelliklere sahip olduğu halde gıda maddesinin özel karakteristiklerine sahip olduğunu bildiren veya ima eden ifadeleri ve tüketiciyi yanıltacak yazı, resim, şekil ve benzerlerini içermemelidir.\" cümlesi bir çok konuda bize yardımcı olmuştur.
20. madde başlığı içerisinde tüketici haklarının korunması varken içeriğinde bu konuya değinilmemiş.
3.26. maddede belirtilen \"onay ve kayıt\" olayı tanımlanmamış.
4. 26. maddenin 2. bendinde beliritlen durum cezai işlemlerin yer aldığı bölümle nasıl birleştirilcek ve orada yer alan faaliyet men ile burada yer alan onay ve kayıtın askıya alınması arasınaki farklar yeterince açıklanmamış (tabi fark varsa)
yine 26. maddenin 3. bendinde \"Gıda ve yem işletmecisi, faaliyetlerinin bir veya birkaçını durdurduğunu üç ay içersinde Bakanlığa bildirir\" denilmiş gıda ile temas eden malzeme üreticileri atlanmış olup işletmeci bu durumu bildirmediği durumda ne olacağı,
5.27. maddenin 5. bendinde \"Kesimhanelerde, av hayvanları işleme tesislerinde, taze et parçalama tesislerinde ante-mortem ve post-mortem kontroller dahil olmak üzere resmi kontroller, resmi veteriner hekim tarafından yürütülür\" denilmiş burada kasdedilen sanırım işletmede sürekli bulunacak devlet tarafından görevlendirilen resmi veterinerler fakat cümle \"resmi kontroller\" deyince rutin denetimleride sadece veteriner hekimlerin sadece yapabileceği anlamı çıkıyor.
6.27. maddenin 10. bendinde \"Resmi kontrollerde görev alan personel, görev alanları ile ilgili konularda en az lisans düzeyinde gerekli eğitimi almış olmalıdır. Bakanlık gerek gördüğü alanlarda, özellikleri Bakanlıkça belirlenen diğer personeli resmi kontrollerde görevlendirebilir. Resmi kontrollerde görev alacak personelin sahip olması gereken özellikler Bakanlıkça belirlenir.\" Bence çok sakıncalı olabilecek maddelerden biride budur, gıda denetçisinin kimler olabileceği konusunda yeni sorunlara neden olabilecek bir madde. Yeri gelmişken yeni Kanun taslağında yer alan denetçi tanımı zaten bunun alt yapısının oluşturulduğunun göstergesi...
\"Denetçi: Bu Kanun ve bu Kanuna dayalı düzenlemelerle getirilen kurallara uygunluğu kontrol etmek üzere Bakanlık tarafından resmi kontrol yapma yetkisi verilen kişiyi\"
7.28. maddenin 1.a bendinde toplatma süresi belirtilmemiş, aynı maddenin 2.bölümüne göre uygunsuzluk gıda güvenliği ile ilgili değilse toplatma yapılmayacak mı, açık değil,
8.İthalat ile ilgili 30. maddede yine gıda ile temas eden madde ve malzemelerin ithalatı ile ilgili bölüm atlanmış.
9. Bence en büyük hatalardan biride 30. maddenin 12. bölümünde yapılmış.
\"Kontrolü zorunlu olduğu halde, resmi kontrole tabi tutulmadan kaçak veya usulsüz olarak yurda girdiği tespit edilen ürünlere el konulur ve imha edilir.\" Ürünlerle ne kastedilmiş açık değil aynı zamanda emniyet genel müdürlüğü ve gümrük müdürlüğünün kaçakçılık şubesi ile ortak çalışılması gereken bir konuda bakanlığın bu konuyu direk üzerine alması ne kadar doğru, aynı zamanda kaçakçılık ile ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunulduğundan ürünlerin mahkeme sonuçlanıncaya kadar imhasının yapılması mümkün değilken imha yazılması...
10.Cezai hükümlerin yer aldığı 36. maddenin Gıda ve yem ile ilgili 3. bölümünün (b) bendinde sorumlu yöneticiye idari para cezası verileceğine dair hüküm yok, sorumlu yöneticinin görev ve sorumlulukları nereede kaldı
Aynı maddenin (ç) bendinde belirtilen suçun tekrarı işletmenin aynı ürününe yönelik suçun tekrarında mı yoksa işletmenin aynı suçu ikinci kez işlediğindemi uygulanacak açık değil
(f) bendinde beliritilen \"Hızlı uyarıya konu olan üründen işyerinde halen bulunuyor ve insan sağlığı açısından risk teşkil ediyorsa, ürünlere el konulur ve mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir\" maddesinde işletme piyasaya arz etmediği sürece ve depolarında belkide imha için veya başka nedenlerle bulunduruyorsa, diğer ürün ve üretimden ayrı bulunduruyorsa neden yasal işlem uygulanıp ürünlere el konulsun, ki ürünler yine işletmeciye yeddi eminle teslim edilecekken:)
Toplatma kararının hangi durumlarda çıkartılacağı Kanunun tamamında muamma..
Yine 3. maddenin (h) bendinde \"Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hükümlere aykırı hareket eden işyerlerine beş bin Türk Lirası idari para cezası verilir, istenen şartları yerine getirinceye kadar işyerleri faaliyetten men edilir.\" denilmiş sağlık bakanlığının kontrol ve denetim yetkisi altında olan işletmelere neden bakanlığımız tarafından idari para cezası verilip faaliyet men kararı alınıyor anlayabilmiş değilim.
11. 36. maddenin 4. bölümünde yer alan (a) ve (g) bentleri yine anlaşılabilir gibi değil, a bendi hijyen ile ilgili hükümlerde uygulanacak cezaları anlatırken g bendi hijyeni de kapsayan insan sağlığı ve gıda güvenliği, hayvan sağlığı ve yem güvenliği açısından tehlike oluşturmasından bahsetme, bunun ayrımı nasıl yapılacak,
(ç) bendinde denetimi engelleyenlere 3 aydan 6 aya kadar hapis derken idari para cezası uygulamayacak mı
(f) bendinde belirtilen \"Kontrol sonucu bozulduğu, kokuştuğu, ambalajı ürüne zarar verecek şekilde hasar gördüğü tespit edilen ürünlere el konularak imha edilir\" maddesinde imha yanı sıra üretici veya satıcısına ceza uygulanmayacak mı
12.36. maddenin 7. bölümü a bendinde \"o yerin en büyük mülki amiri\" denileceğine ilin en büyük mülki amiri denilmiş, ilin en büyük mülki amirinin vali olduğunu bilmeyen yoktur heralde de ilçelerin de ceza kesebileceği unutulmuş sanırım...

Sonuç olarak yüzeysel olarak incelediğimde karşılaştıklarım bunlar, uygulamada birliğin ve kontrol ve denetimlerde etkinliğin sağlanması temennisiyle;)

Ruhşan ÖZDEMİR ÇİFCİ
Gıda Mühendisi
Son Düzenleme: 03 Oca 2008 06:01 Düzenleyen ruhsan.

Cvp:Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu Taslağı 03 Oca 2008 06:13 #1106

• Mecz
  • Bronz Gıdacı
UYgulamada birlik sağlanacak vede sağlanmak zorunda ama bu kanun en yakın zamanda çıkarılmak zorunda. Eksikleri yokmu var ama biz sakat çocukları bile bile doğurtarak anlarla yaşamaya alıştık maalesef. Bu kanun tasarırı daha tam anlamı ile son hali değil. Bence Bakanlık çalışanı arkadaşlar sahada karşılaştıkları sorunları görüş halinde iletmeliler ki belki bir ihtimalde olsa ufak tefek düzeltmeler olur. Çünkü bu kanunun zorluğunu en fazla uygulamada çalışan bizler çekeceğiz. özelliklede benim gibi İstanbulda çalışan arkadaşlar.

Cvp:Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu Taslağı 03 Oca 2008 18:12 #1108

• tanerakgun
  • Gümüş Gıdacı
Ruhsan arkadaşımız bu yeni kanun taslağı ile ilgili çok güzel bir çalışma yapmış,kendi adıma tşk ediyorum. Kontrol ve denetim yetkisi bizi ilgilendirmeyen konularda neden idari para cezasını biz veriyoruz demiş.Boşver biz verelim 36. maddenin 8.bölümünde \"Bu Kanun kapsamında tahsil olunan idari para cezalarının yüzde ellisi Bakanlık bütçesine gelir olarak aktarılır.\" diyor.İnşallah bunlar bize yol, su olarak geri döner
Arkadaşlar iptal edilen gıda kontrol talimatın yerine sizin elinize ulaşan yeni bir talimat varmı?

Cvp:Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu Taslağı 05 Oca 2008 10:27 #1117

• husu
  • Gümüş Gıdacı
  • Gönderiler: 66
yeni gıda kontrol talimatı geldi, hatta iki hafta önce geldi.

Cvp:Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu Taslağı 05 Oca 2008 10:50 #1118

• Mecz
  • Bronz Gıdacı
Talimat nette yayınlanamadı sadece bize word belgesi olarak geldi ama onunda tartışılacak yerleri var maalesef.faaliyetten menleri belediyeye yazın diyor. Talimatın sonunda da 29 a dışındaki faaliyetten menleri belediye yapsın diyor. Zaten 29 a dışında hangi durumda belediye faaliyetten men yapabilir ki? Belediye İşyeri Açma Çalışma Ruhsatı verdiği noktalarda men yapar. Senin gördüğün eksiklikler onun yönetmeliğinde ( Ağustos 2005 ) faaliyetten meni gerektirmiyorsa belediye neden men etsin ki işletmeyi? Zaten talimattaki üst yazıda da görüş olarak ben uygun bulmadım siz men edermisiniz diyor. Daha doğrusu neden kötü çocuk o olsun ki? Bunu asla yapmaz. Ek-2, Ek-3 lerdeki yasal işlemler? 29 a,d,ı,j bunlar hep muamma. Yasal işlem yapılır? Ama ne? Herkezin yorumu farklı olabilir bu konularda. Hadi hayırlısı bakalım. Hepimize sahada kolay gelsin...

Cvp:Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu Taslağı 11 Oca 2008 16:25 #1164

• tanerakgun
  • Gümüş Gıdacı
Ne kanun taslağında hayır var (inşallah taslak yasalaşmadan gerekli düzeltmeyi yaparlar) ne yönetmelikte hayır var ne de talimatta..gerçektende hepsinin çok eksikleri var.Tabii bunlar acele yapmaktan ve il Müdürlüklerinden görüş alınmamaktan kaynaklanıyor.Sahada biz bu yönetmelik ve talimatlara göre denetim nasıl yapalım. Talimat dediğin açık ve net olur.Fakat ne yönetmelik açık ve net, nede talimat..neden böyle oluyor bilmiyorum.Bir kanuna bağlı yönetmelik ve talimatlar hiç bu kadar sık değişirmi? bari değişiyor, yeni gelenleri ekisini aratmasa..fakat o da yok...şahsen benim aklım okudukça daha çok karışıyor.
Bu şekilde nasıl denetim yapılır.. Herkese kolay gelsin
Son Düzenleme: 11 Oca 2008 16:28 Düzenleyen tanerakgun.

Cvp:Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu Taslağı 13 Şub 2008 11:42 #1453

• gıdacı
  • Yeni Gıdacı
  • Gönderiler: 7
evet arkadaşım gıda yasası çıkıyor ama önem veterinere yakında denetim mekanizması veterinerin sorumluluğunda olacak gözümüzü açalım gıdacılar.Gıda denetimini gıda eğitimi almış bir mühendisten başka teknik eleman yapamaz.Çünki denetim demek çavuşluk yapmak demek değildir. denetimde başarılı olmak için gıda bilimi ve teknolojisini bilmek gerek.

Cvp:Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu Taslağı 27 Mar 2008 11:39 #2052

• yekruye
  • Yeni Gıdacı
  • Gönderiler: 17
tüm bunlar kasıtlı yapılıyor bence, taşları yavaş yavaş yerlerine oturtuyorlar, gıda mühendisleri olarak gözümüzü açmazsak, bu taşlardan biri kafamızı yaracak,

Veteriner GIDA hijyenistleri derneği!!!!!!!!!
zaten bu dernek adından anlaşılıyor, oyun oynandığı..
veteriner

Allah akibetimizi hayreylesin......

Cvp:Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu Taslağı 12 Haz 2010 15:24 #5228

• Torumtay
  • Yeni Gıdacı
  • Gönderiler: 5
Veterinerlik Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Genel Kurul'da iki günlük mesainin ardından kabul edilen yasaya göre, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, hayvan hastalıkları bildirim sistemi kuracak. Bakanlık, ihbarı mecburi bir hastalığın varlığı, şüphesi ya da yeni bir salgın durumunda, inceleme yapacak, gerekli kontrol ve koruma önlemlerini alacak. Hayvan sahipleri ya da hayvan sahibi adına bakıcısı, hayvanların ve işletmelerin kayıtlarını yaptıracak, işletmelerine giren-çıkan, yeni doğan, telef olan, kesilen hayvanları Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bildirecek. Hayvancılık işletmelerinden doğrudan yapılan satışlar hariç, hayvanların alım, satımları, ruhsatlı hayvan pazarı, borsalar ve bakanlıktan izinli hayvan panayırlarında ev ve süs hayvanları ise ruhsatlı ev ve süs hayvanı satış yerlerinde alınıp, satılabilecek.

Yasaya göre, hayvanların kesimi ve hastalık kontrolü amacıyla itlaf edilmesi, uygun araçlarla yapılacak ve hayvanlarca acı, ıstırap oluşturmadan itlaf gerçekleştirilecek. Ayrıca hayvanlara ötanazi yapılamayacak. Ancak bazı durumlarda veteriner tarafından ötanazi yapılmasına karar verilecek. Hayvanların üremesinde kullanılan sperma, ovum, embriyo, damızlık yumurta, ipek böceği tohumu, larva ve oğul gibi ürünleri üretenler, depolayanlar ve dağıtanlar, bakanlıktan izin alacak. Damızlık, yarış ve gösteri amaçlı hayvanların belgelendirilmesi zorunlu tutulacak. Yarış ve gösteri belgesi bulunmayan hayvanlar yarışlara katılamayacak, gösteri amaçlı kullanılamayacak.

BAKANLIKTAN İZİN ALACAKLAR

Yasaya göre, muayenehane, klinik, poliklinik, hayvan hastanesi, ev ve süs hayvanı satış yerleri, hayvan eğitim, barınma yerleri, otel hizmeti veren hayvan bakımevleri, hayvan pazar ve borsaları, damızlık kümes, kuluçkahaneler, hayvan hastalıkları teşhis, analiz ve üretim laboratuvarları, deney hayvanı üretici ve tedarikçileri, bakanlıktan onay alacak.

Muayenehane, klinik ve polikliniklerin açılması için yalnızca veteriner hekimlere onay verilecek. Veteriner sağlık ürünlerinin onayını, kimyager, kimya mühendisi, eczacı veya veteriner hekim olan gerçek kişiler veya bu kişilerden birini istihdam eden tüzel kişiler alabilecek. Bakanlıkça izin verilen süs kuşları ile akvaryum ve egzotik süs hayvanlarını satan iş yerlerinde, veteriner biyolojik ürünler dışındaki sadece bu hayvanlara mahsus olan veteriner tıbbi ürünler satılabilecek. Psikotropik ve narkotik veteriner tıbbi ürünleri, sadece klinisyen veteriner hekimlere, veteriner fakültelerinin ilgili birimlerine satılabilecek, bakanlığın izni olmadıkça satılamayacak. Veteriner sağlık ürünlerinin ambalajında satış fiyatı belirtilecek. Bakanlık, ülke ihtiyaçları, piyasa koşulları, kamu yararı ve hizmetin gereklerini dikkate alarak, gerektiğinde satış fiyatlarını belirleyebilecek.

BİTKİ PASAPORTU UYGULAMASI

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bitki ve bitkisel ürünlerde zarar yapan organizmaların yurt içine girişi veya yurt içinde yayılmasını engellemek için, inceleme, teşhis, gerekli kontrol ve koruma önlemlerini alacak. Bakanlık zararlı organizmaların yayılmasının önlenmesi için her türlü tedbiri alacak. Bakanlıkça belirlenen bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin dolaşımında, bitki pasaportu bulundurulacak. Bitki pasaportu ile ilgili her türlü düzenlemeyi bakanlık yapacak.

GÜVENİLİR OLMAYAN GIDA PİYASAYA SÜRÜLEMEYECEK

Yasaya göre, güvenilir olmayan gıda, gıdayla temas eden madde ve malzeme piyasaya sunulamayacak. İnsan sağlığı için tehlike oluşturan ve tüketime uygun olmayan gıda, güvenilir olmayan gıda kabul edilecek. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, güvenilir olmadığına dair yeterli şüphenin oluşması halinde gıdanın piyasaya arzını kısıtlayabilecek veya piyasaya arz edilen gıdayı toplatabilecek. Ayrıca bakanlık, insan sağlığını göz önünde bulundurarak, bazı madde ve ürünlerin, gıda olarak veya gıda üretiminde kullanılmalarını kısıtlayabilecek ya da yasaklayabilecek. Yasayla 20 beygir üzeri motor gücü bulunan veya en az 5 kişiden fazla personel çalıştıran işyerleriyle ilgili mühendis istihdamı zorunluluğu, 30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya en az 10 kişiden fazla personel çalıştıran iş yerleri'nin mühendis istihdamı olarak değiştirildi. Herhangi bir katkı, aroma veya zenginleştirme amaçlı madde ilave edilen kaynak suları, içme suları, doğal mineralli sular ve yapay sodaların üretimi, ambalajlanması, satışı, ithalat ve ihracatına ilişkin esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. Takviye edici gıdaların üretim, ithalat, ihracat ve kontrolüne ilişkin usul ve esaslar Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca, özel tıbbi amaçlı diyet gıdaların üretim, ithalat, ihracat ve kontrolüne ilişkin usul ve esaslar ise Sağlık Bakanlığınca belirlenecek.

CEZALAR

İhraç edilen ancak çeşitli nedenlerle geri dönen canlı hayvan ve ürünler, bakanlıkça resmi kontrole tabi tutulacak. İhbarı mecbur hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla bakanlık tarafından alınan tedbirlere, getirilen yasaklama ve kısıtlamalara uymayanlara 5 bin lira ceza uygulanacak. Bulaşıcı hayvan hastalığını ya da sebebi belli olmayan hayvan ölümlerini bakanlığa bildirmeyen hayvan sahipleri ve bakıcıları ile muayene eden veteriner hekimlere de 500 lira ceza verilecek. İnsanlar tarafından tüketilmesi amaçlanmayan hayvansal yan ürünlerin toplanması, taşınması, depolanması, muamele edilmesi, işlenmesi, imha edilmesi, piyasaya arz edilmesi, ithal veya ihraç edilmesi, transit taşınması ve kullanılması aşamalarında, insan ve hayvan sağlığına yönelik tehdit ve çevresel zararların önlenmesine ilişkin alınan tedbirlere uymayan hayvancılık işletmelerine bin lira ceza kesilecek. Tanımlanmamış ve belgesiz hayvan kesimi yapan yerlere 10 bin lira ceza uygulanacak. Bakanlıkça izin verilen yerler dışında hayvan satışı yapanlara bin lira ceza verilecek.

BOZUK GIDA SATANA BİN LİRA CEZA

Bozulan ve son tüketim tarihi geçen ürünleri satanlara bin lira ceza verilecek.

Hayvanların üremesinde kullanılan sperma, ovum, embriyo, damızlık yumurta, ipek böceği tohumu, larva ve oğul gibi ürünlerin bakanlıktan izin almadan üretimi, depolaması ve dağıtılmasını yapanlara ise 10 bin lira para cezası uygulanacak. Safkan Arap ve İngiliz atlarının ölmeleri halinde, soykütüğü bilgilerini içeren belgeyi belirlenen süreler içerisinde geri vermeyen, sahip ve don değişikliğini bildirmeyen hayvan sahiplerine 5 bin lira para cezası kesilecek. Onaylı olmayan yerlerde veteriner tıbbi ürün üretimi yapanlarla, veteriner tıbbi ürünle ilgili onay alınmadan, veteriner tıbbi ürünü ithal eden ve üretenlere 30 bin, bakanlıktan onaylı veteriner sağlık ürünlerin analizleri sonucunda, onaya esas dosyasındaki formül veya spesifikasyona uymadığının tespit edilmesi halinde 20 bin lira para cezası uygulanacak. Onaylı veteriner sağlık ürünlerinden birini taklit etmek suretiyle sahtesini üreterek piyasaya arz edenler, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve bin gün adli para cezası ile cezalandırılacak. Onaylı bitki koruma ürünlerinden ve zirai mücadele alet ve makinelerinden birini taklit etmek suretiyle sahtesini üreterek piyasaya arz edenler, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve bin gün adli para cezasıyla cezalandırılacak.

TÜKETİME UYGUN OLMAYAN GIDALAR PİYASADAN TOPLATILACAK

İnsan tüketimine uygun olmayan gıdalar, masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılacak ve mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilecek. Bu ürünleri üreten veya piyasaya arz edenler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulacak. Bakanlık tarafından belirlenen hijyen esaslarına aykırı hareket eden birincil üretim yapanlara bin, perakende iş yerlerine 2 bin, diğer iş yerlerine 5 bin lira ceza uygulanacak. Resmi kontrol sonucu bozulduğu, kokuştuğu, ambalajı ürüne zarar verecek şekilde hasar gördüğü, son tüketim tarihi geçtiği tespit edilen ürünlerin piyasada bulunması, satışa veya tüketime sunulması halinde iş yeri sahiplerine bin lira ceza uygulanacak. Kaçak getirilen canlı hayvan ve ürünler, piyasaya dağıtılmışsa sahibi tarafından toplanacak. Ürününü piyasadan toplamaması halinde, toplamama cezası olarak sahiplerine 5 bin lira ceza verilecek.

takvim

11 Haziran 2010 - 7:29:44 PM - 1 günlük
Ekleyen editör: HABERANALİZ

• Sayfa:
  • 1
Yetkililer: ruhsan
Sayfa oluşturulma süresi: 1.11 saniye

Üye Girişi

Translate